7 tapaa pukea kauluspaita

Kauluspaita saattaa hyvinkin olla vaatekaappisi monipuolisin vaate. Katso läpi katutyylikuvat ja ota siitä ilo irti.

 

Kerrosta kauluspaita lyhyen neuleen tai college-puseron alle.

 

Avokaulainen mekko saa uuden ilmeen, kun sen alle pukee kauluspaidan.

 

Iso paitapusero toimii hyvin kesämekkona.

 

Läpinäkyvä pitsitoppi sopii toimistolle, kun sen alle pukee kauluspaidan.

 

Olkapäältä alas valahtanut kaulus ja rullatut hihat täydentävät rennon kesätyylin.

 

Kauluspaidan voi myös pukea olkaimettoman mekon alle.

 

Olkapäät paljastava paita on yksi kesän trendikkäimmistä. Pudota paitapuseron kaulus alas olkapäiltä ja napita alimmat napit kiinni.

 

 

Teksti Ida Nuortie, Kuvat Antoni Ruiz Arago

 

 

Seuraavaan juttuun

Paola Suhoselle perhe on täydellinen tukiryhmä

  Paola Suhonen on itsepäinen menestyjä, joka haluaa kasvattaa perheyrityksestä imperiumin. Hän on myös nainen, joka pyytää äidin mukaan muotimessuille, pelkää paljastuvansa huijariksi ja toivoo, että joku muu suunnittelisi Ivana Helsingin vaatteet.

Teksti Laura Mattila Kuvat Kira Gluschkoff / Viewmasters

Kuka tahansa näyttäisi pieneltä niin ison maastoauton etupenkillä. Paola Suhonen, 34, ottaa tukea viininpunaisen Mitsubishin ratista, hyppää korkokengillä asvaltille ja läimäyttää valtavan oven kiinni. Pillifarkkuihin ja beigeen trenssiin pukeutunut vaalea muotisuunnittelija pujottaa käsivarteensa neljä kassia, kävelee Merimiehenkadun yli ja tukee lonkkaa työhuoneensa ulko-ovea vasten. Asento näyttää vähän hankalalta, mutta Paola ei tarvitse apua. Nainen, joka on luonut tyhjästä vaatemerkki Ivana Helsingin, on tottunut tekemään kaiken yksin. Se ei tietenkään pidä paikkaansa.

Tarina on pakko aloittaa alusta. Siitä, kun Paola oli kolme ja sai käsiinsä äitinsä Senjan iltapukujen jämäkankaita. Paola suipisti suutaan, pujotti neulaan langan ja ompeli itselleen leninkejä, lähinnä putkia ja pötköjä. Samalla hän pohti esimerkiksi sitä, miksi täällä eletään.

– Olin lapsena aika vanha sielu.

Paola istuu pienellä jakkaralla työhuoneessaan. Isosta ikkunasta näkyy vastakkainen talo, kaakelilattiaa pehmentää valkoinen karvamatto. Seinällä, papereiden ja kuvien keskellä, urahtelee valkoinen hirvenpää. Hymy tekee rypyt silmien ympärille, kun Paola muistaa ensimmäiset tekemänsä housut. Niissä oli kaksi kappaletta, etu- ja takapuoli. Neljävuotiaan ompelemien housujen ainoa huono puoli oli se, että niihin ei mahtunut sisälle. Ei edes isosisko Pirjo, Paolan täydellinen vastakohta ja paras ystävä.

”Paola löysi pienenä hajuvesipullojen pahvilaatikoita. Hän viritteli niihin balettitossujen nauhat ja väitti kiven kovaa, että pahvilaatikot olivat aidot kärkivahviketossut. Hän kulki ne jalassa, vaikka sanoin, että ne eivät todellakaan ole mitkään balettitossut. Paola ei luovuttanut” – Pirjo

Kahdeksanvuotiaana Paola pääsi isänsä Pentin varastomyymälään apulaiseksi. Itähelsinkiläisen talon kellarissa myytiin farkkuja ja toppa-asuja, kaikkea muuta paitsi muotivaatteita.

”Paola pyöri mukana kangasvarastoissa ja teki kaikenlaisia pikkutehtäviä. Näki jo silloin, että Paolalla oli lahjoja vaatealalle. Kaikkein eniten hän nautti nappien lajittelusta.” – Pentti

Paola muistaa ne ajat hyvin. Suhosen perhe oli yritys, jossa kaikki tehtiin yhdessä. Kun Paola ja Pirjo olivat teineinä kesälomalla, he pitivät Mellunmäen myymälän pystyssä. Tytöt jakoivat myyntivuorot sen mukaan, kummalla oli vähemmän krapula. Yleensä tiskin takana seisoi Pirjo. Paola nousee ylös ja hakee jo vähän seissyttä kahvia takahuoneesta. Hän on juuri muistellut, miltä näytti yläasteella. Kuva on tällainen: Adidaksen verkkarit tai Levikset + pilottitakki. Vasta lukiossa Paola innostui uudelleen ompelusta. Silloin hän surautti keskimäärin mekon päivässä.

– Bravuurini oli kahden minuutin hame. Niitä oli varmasti satoja, tein aina uuden, kun olin menossa ulos. Lukion toisella luokalla Paola perusti muutaman kaverinsa kanssa oman vaatemerkin. Sen nimi oli IC (lausutaan I Case) ja se teki lumilautailuvaatteita.

Paola kiersi kaikki viikonloput lautailemassa. Hän voitti kerran Suomen mestaruudenkin, mutta ei pysähdytä siihen. Se on Paolan mielestä vähän noloa. Lyhytikäisellä IC:llä oli hänen tulevaisuutensa kannalta paljon suurempi merkitys. Ensimmäisestä vaatemerkistään innostunut Paola pyysi apua Ulla-Maija Romolta. Tämä työskenteli ompelijana Pentti-isän toisessa yrityksessä, Farmariteollisuudessa.

”Paola marssi Lahdessa sijaitsevalle tehtaalle ja kysyi, millä koneella hän voisi ommella lautailuvaatteitaan. Hän halusi ommella mahdollisimman paljon itse ja jäi monesti illalla tehtaalle, kun minä lähdin kotiin. Ajattelin, että ahaa, tytär aikoo jatkaa isänsä viitoittamalla tiellä. Se tuntui mukavalta.” – Ulla-Maija Romo

Kumpikaan ei arvannut, että kymmenen vuoden päästä Ulla-Maija olisi Paolalla töissä. Vielä lukiossa Paolasta piti nimittäin tulla lääkäri. Tai psykologi. Hän osti lukion jälkeen lääkiksen pääsykoekirjat, muttei koskaan avannut niitä. Lopulta hän haki Roihuvuoren ammattikouluun ompelijalinjalle ja sen jälkeen taideteolliseen korkeakouluun. Sinne hän pääsi kolmannella yrittämällä. Vuonna 1998, ensimmäisen opiskeluvuoden keväänä, Paola suunnitteli koulutyönään vaatemalliston, joka muutti hänen elämänsä.     Farkkustrech. Siitä materiaalista Paolan mallisto oli tehty. Vaatteita oli vain muutama, mutta opettaja kannusti kehittelemään ideaa. Paola, joka oli hinkunut oikeita töitä ja oikeita haasteita joka ikinen koulupäivä, innostui heti. Nyt piti enää saada Pirjo innostumaan. Se ei ollut helppoa.

”Istuimme mutsin ja faijan autotallissa ja mietimme, pitäisikö perustaa oma vaatemerkki. Minä sanoin, että ei, mietitään nyt vielä. Minä olen järjen ääni, kun Paola mouhuaa. Muistaakseni siinä ei silti mennyt kuin päivä, kun sanoin jo okei. Ajattelin, että on ehdoton rikkaus, jos saa tehdä siskon kanssa töitä.” – Pirjo

– Pirjo sanoo aina ensimmäisenä kaikkeen ei. Varsinkin teininä se oli äärimmäisen ärsyttävää. Ja silti oli ihan itsestäänselvyys, että tarvitsin Pirjon apua. Hän on aina tukenut minua, aina.

Kun Pirjo, tuore kauppatieteen maisteri, pienen taivuttelun jälkeen nyökkäsi, alkoi kiivas valmisteluvaihe. Ihan ensimmäiseksi kehitettiin vetävä nimi: Ivana Finlandia.

– Niin pömpöösi. Yök.

Seuraavaksi Paola viimeisteli malliston, johon kuului lopulta seitsemän farkkuvaatetta. Siskokset päättivät, että tätä unelmaa ei faijan seteleillä rakenneta. Likoon laitettiin vain omat rahat. Säästöillä tilattiin 10 000 farkkunappia, niskalappua ja muovihenkaria, joihin oli painettu Ivana Finlandian logo.

– Kaikki rahat menivät niihin.

Niitä on vieläkin varastossa. Vaatteet ommeltiin isän tehtaalla Lahdessa ja esiteltiin juhlavasti Vateva-messuilla syksyllä 1998. Ensimmäisestä mallistosta ei myyty yhtään vaatetta.     Media huomasi uuden tulokkaan heti, varsinkin kun yhtiön nimi muuttui Ivana Helsingiksi. Vihdoinkin vähän rockia Suomen kuiviin muotipiireihin. Paola muistaa hyvin ensimmäisen lehtihaastattelunsa. Imagen toimittaja halusi tulla trendikkään nuoren suunnittelijan kotiin. Ainoa ongelma oli se, että Paola asui vanhempiensa luona, ja hänen huoneensa oli tyypillinen pikkutytön huone. Seinillä oli bändijulisteita, sellaisia noloja. Onneksi äiti ja isä olivat olemassa.

”Paola muistaa aina aika myöhään, että ai niin, huomenna on se ja se. Haastattelua edeltävänä yönä Paola kantoi huoneestaan oven pois ja minä ja Pentti kehittelimme sen paikalle verhon vanhasta sinisestä helmiverhostani. Oven karmiin lyötiin lauta, johon helmilangat kiinnitettiin yksitellen. Sille stailaukselle on jälkeenpäin naureskeltu. En usko, että haastattelija arvasi, mitä olimme aamuyön tunteina tehneet.”  – Senja

Ivana Helsingin alkuvuodet olivat julkisuudesta huolimatta melkoista puuhastelua. Paola ompeli ja painoi suuren osan vaatteista itse, opiskeli päivisin ja jakoi öisin Hesareita. Pirjo oli isän firmassa töissä. Vuosituhannen vaihteessa Paola työskenteli hetken Italiassa Fioruccilla, mutta se ei ollut hänen juttunsa.

– Italiassa kollegat ihmettelivät, että mitä ihmettä sä täällä teet, jos sulla on Suomessa oma vaatemerkki. Ymmärsin vasta siellä, miten hienoa se oikeastaan oli. Italiassa minuun syttyi halu luoda sellainen imperiumi ja universumi, johon kaikki haluaisivat tulla töihin. Ihannoin Marimekkoa Armi Ratian aikaan, halusin olla samanlainen suunnannäyttäjä.

Aika pian Paolan haave toteutui, ainakin pienessä mittakaavassa. Syksyllä 2000 Ivana Helsinki bongattiin Pariisin messuille vuoden tulokkaaksi. Ensin Suhoset aikoivat kieltäytyä kunniasta, Pirjolle kun sattui samalle päivälle hyvän ystävän häät.

– Onneksi minä pidin pääni ja sanoin, että lähden sitten vaikka yksin. Koska ahdistun myymisestä, pyysin lopulta äidin mukaan auttamaan, Paola hymyilee.

Äitiä tarvittiin, kun messuosaston edessä oli 30 japanilaisen asiakkaan jono. Paola kirjoitti hiki hatussa tilauksia, äiti piti jonon ojossa. – Siitä se lähti, Paola sanoo ja nielaisee mukin pohjalle jääneet kahvinjämät.     Kliseet ovat kamalia, mutta tähän on vaikea keksiä osuvampaa vertausta: loppu on historiaa. Ivana Helsingin oma myymälä avautui vuonna 2002. Liikehuoneisto remontoitiin ihan itse, porukalla. Tietysti. Jossain maalipensselin ja hiomakoneen välissä pyöri Tuomas Peltomaa, Pirjon avomies ja Ivana Helsingin monitoimimies.

”Rakennusprojektit ovat usein aika lennokkaita. Yleensä saan käteeni suttuisen paperilapun, jolle Paola on hahmotellut ajatuksiaan. Lisäksi hän antaa noin 30 sekunnin suullisen briiffin, jonka pohjalta yritän toteuttaa vision. Onneksi olemme tunteneett niin kauan, että suurin piirteintiedän, mitä hän haluaa. Työskentely on räiskyvää, mutta tavallisesti olemme molemmat tyytyväisiä lopputulokseen.” –Tuomas

Tuomas oli porakoneen kanssa paikalla myös tänä keväänä, kun pieni Ivana Helsinki teki jotain suurta. Se kelpuutettiin ensimmäisenä suomalaisena vaatemerkkinä Pariisin muotiviikkojen viralliseen kalenteriin. Siis samoille lavoille Chanelin, Alexander McQueenin ja Chloén kanssa. Takahuoneessa huhkivat silloin myös äiti ja isä, Pirjo, Paolan assistentit Emilia, Outi ja Jukka sekä Paolan ystävä Jarno Viitala. Melkein koko Paolan perhe.

”Nukuimme Pariisissa pitkästä aikaa oikein hyvin, koska kaikki oli tavallaan valmiina. Suomessa homma oli mennyt vähän valvomisen puolelle. Välillä Paolan vauhti on niin kova, että se muistuttaa pyörremyrskyä.” – Emilia

Se sama perhe ottaa juuri nyt kuvaajan käskystä yhden askeleen kohti kameraa. Jonkun iso violetti ilmapallo poksahtaa rikki ja kaikki nauravat. Hersyvää, iloista naurua. Harri Koskinen, kuuluisa muotoilija ja Paolan henkinen tuki yrittää pysyä maalarinteipillä rajatun kuvausalueen sisällä.

”Paolan kanssa aina sattuu ja tapahtuu. Viimeksi, kun olimme Berliinissä yhteisellä työmatkalla, lähdimme kiertelemään kirpputoreja. Minä en löytänyt mitään, mutta Paolalla oli kainalot täynnä rojua ja rampetta. Ne olivat varmasti erittäin tarpeellisia, kun hän innostui niistä niin paljon.” – Harri

Paolan koira Affe tapittaa kameraa kuin ammattilainen ja varmistaa aina välillä, että emäntä on edelleen yhtenä kappaleena. Näky on vähän ärsyttävä. Miksi juuri Paola Suhonen on ansainnut tällaisen taustaryhmän? Miksi juuri Paolalla pitää olla niin uskomaton äiti ja mieletön isä, niin tehokas sisko ja luovia kavereita? Jos heitä ei olisi, olisiko Paolakaan mitään? Ja onko hän lopulta yhtään mitään nytkään? Pelkästään median lemmikki ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Sitä Paolakin miettii. Aina välillä, yön pimeinä tunteina, hän eksyy netin keskustelupalstoille ja lukee kirjoitusvirheitä viliseviä törkeyksiä itsestään. Niissä kirjoituksissa kysymysmerkit on korvattu huutomerkeillä.

– Vieläkin, jos joku kehuu minua, ajattelen, että ne eivät vain tajua kuinka huono oikeasti olen. Että olen vain onnistunut huijaamaan kaikkia.

Oli miten oli, kahden sisaruksen puuhastelusta on kasvanut pienoisimperiumi, jonka vaatteita myydään yli miljoonalla eurolla vuodessa ja joka työllistää vakituisesti kymmenen ihmistä. Vielä joskus Paola haluaa sen oikeankin imperiumin. Silloin hän voisi soittaa rumpuja, tehdä elokuvia ja näyttää suuntaa, kun joku muu suunnittelisi Ivana Helsingin vaatemalliston.

Joku muu? Joku muu kuin Paola Ivana Suhonen?

– Antaisin vaatteet ilomielin jonkun muun tehtäväksi, kunhan minulla säilyisi jokin ilmaisukanava.

Uusia suunnittelijoita odotellessa Paola matkustaa heinäkuussa Siperiaan etsimään inspiraatiota ensi kevään mallistoon. Näillä näkymin hän matkustaa tundralle yksin. Ellei äiti muuta mieltään ja lähde mukaan.

Juttu on julkaistu Oliviassa 7/2008

Helsingin parhaat shoppailuvinkit

Kerromme Helsingin parhaat shoppailuvinkit: mihin kannattaa mennä, etsit sitten täydellistä neuletakkia tai nilkkureita. Tervetuloa muotimatkalle Suomen pääkaupunkiin.

Helsingin putiikit, Valkoinen elefantti

Kun etsit juhlatyylin päivitystä

Valkoinen elefantti
Korkeavuorenkatu 3

Liike on sisustettu buduaariksi, johon tekee mieli jäädä asumaan. Rekit pullistelevat tylliä, pitsiä ja muita juhlavia ohjelmanumeroita. Jos ne ovat tyylillesi tai kukkarollesi liikaa, katsasta Valkoisen elefantin korut ­ja juhla­laukut. Liike myy muun muassa pariisilaismerkki Antik Batikin kirjailtuja laukkuja. Ja mikä parasta, täältä löytyy aarteita vaihtoehtomorsiamille. Kreisi paljettijakku voi olla juuri se, mitä kaipaat simppelin mekkosi koristeeksi.

 

Helsingin putiikit, Play it again Sam

Play It Again Sam
Rauhankatu 2

Legendaarinen vintageliike on maineensa arvoinen. Jännittävintä Play It Again Samissa on, että sieltä voi löytyä ihan mitä vain. Paitsi että vastaan voi tulla uniikki juhlamekko, täältä kannattaa bongata isoja ­korviksia, runsaita kaulakoruja ja hauskoja koristeita hiuksiin. Ja mikä parasta, liike myös vuokraa suurinta osaa vintagevaatteistaan.


Helsingin putiikit, La Matta

La Matta
Unioninkatu 21
www.lamatta.fi

Jos Cambridgen herttuatar Catherine kysyisi shoppausvinkkejä Helsingistä, hänet voisi viedä La Mattaan. Esillä on silkkihepeneitä, heleitä ­värejä, hienostuneita mekkoja ja seinällinen ­kenkiä. 25 vuotta toiminut putiikki muutti tänä keväänä samassa kadunkulmassa isompiin tiloihin, ja nyt myynnissä on myös tyynyjä, tuoksukynttilöitä, kahvipöytiä ja niille valikoituja kirjoja. Ja mikä parasta, 7 For All Mankindin Skinny-
farkkumallia löytyy lukuisissa eri väreissä. ­Coccinellen laadukkaat nahkalaukut ovat ­nykymittapuulla kohtuuhintaisia, 100–500 e.

 

Kun tarvitset täydellisen neuleen

Arela
Uudenmaankatu 26
www.arelastudio.com/shop

Kašmirneule, jos mikä, on tehokas arjen­parantaja. Arelalta niitä saa aina ­eri malleissa ja sesongin väreissä. Tamperelaismerkki muutti viime talvena nimensä Arelalizzasta Arelaksi ja liikkeensä Helsingissä Katajanokalta Uudenmaankadulle. Ja mikä parasta, Arela lanseerasi kevään uutuutena trikoo­malliston, johon kuuluu jämäkän tuntuisia ­perus-t-paitoja ja erimallisia collegeja.


Helsingin putiikit, Samuji
Samuji
Pohjoisesplanadi 37 ja Erottajankatu 9
www.samuji.com

Samu-Jussi Kosken vaatemerkillä on Helsingin keskustassa nykyään kaksi kauppaa. Pohjoisespalla myydään pääosin kausimallistoja, kun taas Erottajalta löytyvät rennompi klassikkomallisto ja miestenvaatteet. Samujin neule yllä ei haittaisi, vaikka kaikki muut vaatemerkit lopettaisivat villapaitojen tekemisen. Mallistoissa ovat olleet mukana kaikki ihanuudet palmikoista pappaneuletakkeihin ja lyhyisiin pörrövillapaitoihin. Ja mikä parasta, Samujin ensi syksyn kahdeksan takkimallin joukosta löytyy varmasti se takkiunelma, jonka ostamista olet pantannut.

 

Kun aiot satsata laukkuun

Helsingin putiikit, Nina's
Nina’s
Bulevardi 13
www.ninas.fi

Malli Niina Kurkisen perustamassa Nina’sissa pöllyää catwalkien tähtipöly. Rekeillä roikkuu Dries Van Notenin, Célinen ja Carvenin herkkuja, ja hyllyt notkuvat kaupungin kauneimpia merkkilaukkuja ja -kenkiä. Vaikka kaupan on tavaraa, johon uppoaisi koko kuun vuokra, liikkeessä on viihtyisää. Ja mikä parasta, Nina’s myy joka sesonki Chloén ja ­Célinen ihania pikkulaukkuja uusissa väreissä. Kevät-kesäkaudella löydät täältä Repetton klassikkoballerinat.

 

Helsingin putiikit, Luxbag

Lux Bag
Pohjoisesplanadi 25
www.luxbag.fi

Jos kerran elämässä -laukkua ei löydy Nina’silta, käy Lux Bagillä. Merkkivalikoima ei kalpene paremmassakaan seurassa: on Balenciagaa, Célineä, Loewea, Givenchya ja Fendiä. Ja mikä parasta, palvelu on ystävällistä.

 

Kun kaipaat laadukkaita käyttövaatteita

Helsingin putiikit, NomádNómad
Fredrikinkatu 35
www.nomad-shop.fi

Kunpa tältä näyttäisi omassa vaatekaapissa: Vaatteet ovat esillä väljästi, eikä mietityssä kokonaisuudessa ole yhtään turhaa asiaa. Nappaa käsiinsä sitten mitä tahansa, kaikki sopivat yhteen. Nómadin maailmaan kuuluvat muun muassa kašmirneuleet, pellava-t-paidat, J Brandin ja Rag & Bonen farkut, (Isabel Marantin miehen) Jérôme Dreyfussin merkin laukut sekä ihanat ruotsalaiskorut. Ja mikä parasta, Nómadista saa SSFW:n polyesterikauluspaitoja, jotka kulkevat rypistymättöminä matkalaukussa.

 

Helsingin putiikit, Urbana

Urban A
Erottajankatu 1

www.urban-a.fi 

Näin Kate Moss pukeutuu laiskana päivänä: Nahkarotsi, raitapaita, ­pilli­farkut, bootsit. Ranteeseen punottuja käsikoruja ja sormeen ohuenohut rinkulasormus. Helppoa mutta tyylikästä on resepti, joka toimii. Kuin ­tämän vahvistukseksi vaateliike Urban A täyttää tulevana syksynä kymmenen vuotta. Ja mikä parasta, täällä on hyvät farkkuvalikoimat. Current/­Elliotin, Blk Dnm:n ja MiH Jeansin lisäksi Urban A myy muun muassa ­Designers Remixin kohtuuhintaisia farkkuja.


Helsingin putiikit, Beam

Beam
Erottajankatu 15–17
www.beamstore.fi

Vaikka Beamissa on myynnissä kalliita merkkejä, liikkeen kynnys on ­matalalla, kiitos putiikin mutkattoman palvelun. Tänne voi mennä ja sanoa, että nyt tarvitsen työfarkut, ja sitten sellaiset etsitään. Rekeiltä löytää aina perusvärit, kauluspaidat ja bleiserit, joissa on jokin juju. Syksyllä Isabel Marantin päämallisto jää pois, mutta edullisempi Étoile jatkaa. Ja mikä parasta, täältä saa Kenzon hittejä, jotka ­myydään verkko­kaupoissa heti loppuun. Merkin svetareita tulee ­myös ­syksylle.

 

Kun etsit miehelle lahjaa

Helsingin putiikit, My o my

My O My The Men
Erottajankatu 9
www.myomy.fi

Kunpa naisillekin olisi vaateliike, joka myisi tyyriiden silkkitoppien ­sijaan vain rennoimpia kauluspaitoja, laadukkaimpia t-paitoja ja ­parhaita parkoja. Näistä syistä My O Myn miestenmyymälälle on pakko olla vähän mustasukkainen. Mutta onneksi esimerkiksi irlantilaismerkki Inis Meáinin neuleita ja pipoja voi nainenkin ostaa. Täällä kannattaa piipahtaa jo putiikista ja sen ostoista vastaavan Harri Kankaan takia: miellyttävämpää ja asiantuntevampaa palvelua ei tästä kaupungista saa.

Ja mikä parasta, ­Mismon, Alli Cappellinon ja Brooksin ­laukuista monet sopivat läppärinvetävinä työkäyttöön.

 

Kun etsit hääpukua

Minna & gaudete
Gaudete
Fredrikinkatu 35
minna.co.uk

Etkö innostu perinteisistä häämenoista ja morsiusrimpsuista, mutta haluaisit juhlia valkoisissa? Uusromantikko, suuntaa Gaudete-vaateputiikin takahuoneeseen, jossa ­on Minna-hääpukumalliston showroom. Lontoossa asuvan Minna Hepburnin suunnittelemaan mallistoon kuuluu parikymmentä vintagehenkistä mekkoa ja asusteita. Ja mikä parasta, mekkoja tehdään myös mittatilauk­sesta.

 

Kun etsit kenkiä

Helsingin putiikit, Mino

MI-NO
Kluuvikatu 4
www.minoshop.com

Entisen biokemistin Johanna Kelton mielestä Helsingistä puuttui kenkäkauppa, joka myy kuumien skandimerkkien laadukkaita käyttökenkiä. ­Hän avasi MI-NO:n maaliskuussa paraatipaikalle kaupungin ydinkeskustaan. Putiikin merkkejä ovat Terhi Pölkki, Hope, Decadent ­Copenhagen, By Malene Birger, sandaaleistaan tunnettu ATP Atelier ja uusi ruotsalainen Reschia. Syksyllä myyntiin tulee myös Julia Lundstenin Skin by Finsk -mallistoa. Ja mikä parasta, Johanna lupaa syksyksi nilkkureita, ­joissa on käveltävä korko.

 

Kun etsit jotain kestävää

Issey Miyake & Annikki Karvinen
Pohjoisesplanadi 23
www.annikkikarvinen.fi

Olet saattanut kulkea Annikki Karvisen liikkeen ohi lukemattomia kertoja tietämättä, että siellä on myynnissä japanilaisen kulttimuotimerkin Issey Miyaken Pleats Please -malliston vaatteita ja Bao Bao -laukkuja. ”Moneen kertaan kävivät katsomassa, uskalletaanko Miyakea antaa meille myyntiin”, 83-vuotias Annikki Karvinen kertoo. Nyt Karvinen on myynyt Miyakea kaksi vuotta yksinoikeudella Suomessa. Ja mikä parasta, Pleats Please -vaatteiden pliseeraukset eivät mene konepesussa miksikään.

 

Helsingin putiikit, Vuokko

Vuokko
Korkeavuorenkatu 4

Osta nyt, käytät aina. Vaikka tosiasiassa Vuokon mustien klassikkohaalarien hankinta ei perusteluja kaipaa. Upeita ovat myös pitkät pellavakauluspaidat, joiden ohut, italialainen pellava ei edes rypisty kunnolla. Ja mikä parasta, putiikkivisiitin bonuksena on tiskin takana usein Vuokko Nurmesniemi itse.

 

Helsingin putiikit, 2or+Yat

2or+by yat
Eerikinkatu 9
www.shop2orplus.com

Vaatemerkki 2or+byYat on vetänyt omaa linjaansa jo vuodesta 2002. Suunnittelija ­Yatin vaatteiden teho perustuu erikoisiin leikkauksiin, jotka pääsevät oikeuksiinsa päälle puettuina. Ja mikä parasta, laatulaukun metsästyksessä 2or+byYat on must.

Teksti: Hanna Tohtua
Kuvat: Fabian Björk, Shareen Akhtar, Kimmo Lehtonen ja valmistajat
Kuvitus: Helmi Sirola / Napa Illustrations

Artikkeli on julkaistu Oliviassa 7/14.

Kolme vaivatonta kampausta

Kolme erilaista pikkujoulua, kolme  kampausvinkkiä!

Olivia-lehti valikoi kolme erilaista trendikästä kampausta, joilla selviydyt erilaisista pikkujouluista:

Miller-11528_1197

Huoleton look vauhdikkaaseen pikkujouluun

Tee kampaus näin:

1. Tee keskipääjakaus väärinpäin eli poikittain korvan etupuolelta toiselle.

2. Letitä etuosio löysästi ja kiinnitä hiuslenkillä.

3. Letitä myös hiusten alempi osio.

4. Hiero lettejä löysemmiksi. Vedä etummainen letti otsan yli ja kiinnitä pinnillä korvan yläpuolelle. Tuo alempi letti alakautta toiselle korvalle ja kiinnitä.

Frani-120263

 

Pikku Myy -nuttura, kun pikkujoulu koettelee kampauksen kestävyyttä

Tee kampaus näin

1. Kiinnitä tukka poninhännälle pään päälle.

2. Työnnä häntä valkin läpi ja silota se valkin ympärille.

3. Vie hiuslenkki syntyneen nutturan yli.

4. Kieputa roikkumaan jääneet latvat valkin alareunan ympärille ja kiinnitä pinneillä.

Mischka-120906_1198

Rennon juhlava kampaus

Tee kampaus näin:

1. Aseta takaraivon alareunaan pitkulainen valkki, etenkin jos hiuksesi eivät ole kovin paksut.

2. Rullaa tukka valkin ympärille ja työnnä pinnejä ristikkäin nutturan yläpuolelle.

3. Suihkuta rullaan kevyttä hiuslakkaa.

 

Poimi myös parhaat pikkujouluvinkit Olivian opastuvideoista! Lue ohjeet sekä katso videot:

olivia-meikkipohja

 

olivia-poskipuna

 

olivia-rajaus

 

 

Teksti: Riikka Väänänen, Kuvat: Antoni Ruiz Arago

Syksyn muoti-ideat

Celine-160169
Yksi roikkuva korvakoru riittää säväyttämään. Hanki ystäväsi kanssa hieno korvispari ja jaa kulut. Céline.

VuittonUUSI_8873

Vaatimaton poolo on vaatekaappisi uusi tähti. Kätevin on ohut pooloneule, jonka voi kerrostaa mekon alle. Tai jakun tai neuletakin. Louis Vuitton.

Hunter-11112_597

Anorakkimallinen sadetakki on se oikea. Kumisaappaat saa näyttämään tyylikkäiltä kasmirneuleen ja ylellisen laukun kanssa. Hunter Original.

McCartney-11297_1394

Neule oli ennen lisuke, nyt se on pääruoka. Koristeellinen neule sopii siihen aamuun, kun olet saanut vedettyä jalkaan vain farkut ja ripsivärin sutiminen tuntuu ylivoimaiselta. Stella McCartney.
Prada-110026_600

Miestentakki on pätevä antamaan asennetta asuun kuin asuun. Pue se farkkujen kanssa ja vyötä kiinni. Prada.

Lisää syksyn tyylivinkkejä Oliviasta 9/14!

Teksti: Emilia Laitanen ja Hanna Tohtua, Kuvat: Antonio Ruiz Arago

10 vinkkiä ammattibloggaajaksi aikovalle

ammattibloggaaja

Onko haaveenasi olla ammattibloggaaja? Osaat kirjoittaa ja/tai valokuvata. Hyvä! Siitä se lähtee.

1. Anna intohimosi kantaa ja koukuttaa.

”Se, että jaksaa kehittää blogistaan mahdollisimman hyvän, vaatii blogin aiheeseen kohdistuvaa intohimoa. Juuri se intohimo koukuttaa lukijat.” Suomen Blogimedian tuottaja, ekolifestylebloggaaja Noora Shingler.

2. Älä hylkää lukijoitasi edes lomasi ajaksi. Pidä hankkimastasi yleisöstä kiinni ajastetuilla postauksilla.

”On kurjaa, kun löytää hyvän blogin, se on olemassa kolme kuukautta ja katoaa. Jos aloittaa blogin uudelleen, on tosi vaikea saada lukijoita takaisin.” Muotibloggaaja, Re:fashion-blogiportaalin päätoimittaja Iina Moukola.

3. Mieti kaiken varalta yleisöksi tuhansia ihmisiä.

”Pitää osata ajatella, miltä se mitä nyt julkaisee, näyttää viikon päästä tai miltä tuntuisi, jos sen lukisivat tuhannet ihmiset muutaman sijasta? Ei ole vitsi, että kaikki mitä panet nettiin, on siellä ikuisesti.” Iina Moukola

4. Hyväksy se, etteivät kaikki ehkä pidä sinusta.

”Internetissä keskustelu on joskus hurjaa, eikä ihan kaikesta kannata lähteä vääntämään. Pitää osata valita taistelunsa.” Muotibloggaaja Niina Tapojärvi

5. Anna lukijoille sopivasti tirkisteltävää.

”Mitä enemmän itsestään antaa, sitä enemmän ihmisiä kiinnostaa. Siinä on sellaista tirkistelynhalua, että mitä teillä on joulupöydässä ja millaiset tapetit olohuoneessa. Täydellinen on tylsää.” Iina Moukola

6. Luota omaan karismaasi.

”Menestyviä bloggaajia yhdistävää se, että heidän persoonassaan on jotain kiinnostavaa. He ovat vetovoimaisia ja heissä on jonkinlaista koukkua. Ehkä se on karismaa.” Niina Tapojärvi

7. Jaa päivityksiä sosiaalisessa mediassa ja seuraa kävijämääriä analytiikkasovellusten avulla.

”Jos perustaa juuri nyt äärimmäisen kiinnostavaa teemaa käsittelevän blogin ja osaa käyttää luovasti eri some-kanavia, voi saavuttaa huomattavan lukijamäärän jo vuodessa.” Viestintäkonsultti Anna Virtanen, Manifesto

8. Valitse blogisi brändiin sopivat, lukijoitasi kiinnostavat yhteistyöbrändit.

”Jos haluaa tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, voi itse lähestyä brändejä.” Anna Virtanen

9. Tutustu Kuluttaja-asiamiehen sääntöihin, jotka koskevat piilomainontaa blogeissa.

”Suomessa ala pyrkii läpinäkyvyyteen. Lukijat huomauttelevat, jos ei toimi avoimesti, mutta myös bloggaajat haluavat toimia reilusti.” Anna Virtanen

10. Kasva aiheesi ja yleisösi asiantuntijaksi, niin voit saada puhujakeikkoja, kirja- ja tuotekehityssopimuksia.

”Olen seurannut Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoita pitkään sekä töissä että vapaalla. Tiedän, mitä kohderyhmäni hakee ja mitkä trendit ovat tulossa.” Noora Shingler

Lue koko Ninni Lehtniemen juttu ammattibloggaamisesta Olivia-lehdestä 2/14! Lehti myynnissä Lehtipisteissä 22.1. alkaen.

Bukowskis arvonta

versace laukku

Voita Versacen Mono Velvet Handbag (arvo 1300€)!

Ylellinen Versacen käsilaukku on ihana yhdistelmä pirteää kuviointia, sileää samettia sekä nahkaisia yksityiskohtia.

Klassisen kaunis laukku kuuluu Kivilahti Ladies -kokoelmaan, joka koostuu Klara ja Kaarina Kivilahden henkilökohtaisista vintageaarteista. Huippulaadukkaita merkkejä vilisevän kokoelman tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kohteena on useita naisia koskettava kohdunkaulan syöpä ja erityisesti sen tutkimus ja hoito.

Voita vintageunelma omaksesi tästä >>

Arvonta on suoritettu, paljon onnea voittajalle!